Catégories
Interview

Miguel Stevens (ex-voorzitter VBL) : « De VBL is totaal onbestuurbaar »

De ex-voorzitter van de  VBL over zijn ontslag

Miguel Stevens : « De VBL is totaal onbestuurbaar »

« De splitsing van 13 jaar geleden is een ramp voor het Belgisch basket », vindt hij.

 

Een grote boerderij in een buitenwijk van Ieper. Daar leeft Miguel Stevens, ex-voorzitter van de VBL en in het dagelijks leven dierenarts.  Zijn voorzitterschap van de Vlaamse Basketbal Liga heeft maar zes maanden geduurd. Op 23 juli moest hij opkrassen. Voor Inforbasket komt hij terug op dit evenement.

Miguel : voorzitter van de VBL, het heeft niet lang geduurd…

M.S. : – Inderdaad. Van half januari tot 23 juli. Er zijn nog nooit zoveel algemene vergaderingen geweest als dit jaar. Normaal zijn er minstens twee, meestal drie gehouden. Dit jaar zijn er al zes gehouden. De VBL is totaal onbestuurbaar. Een aantal mensen zijn totaal niet begaan met basketbal, alléén met zichzelf. Wanneer ik parlementair was (voor dat ik in de Raad van Bestuur zat), had ik al vastgesteld dat de provincies tegen mekaar stemden. Een aantal provincies worden echt door één persoon gedomineerd. Er zijn 40 afgevaardigden in de VBL, waarvan 20 mogen stemmen op de algemene vergadering : 6 voorAntwerpen, 4 voor Oost- en West-Vlaanderen, 3 voor Limburg en Brabant. Er wordt niet inhoudelijk gestemd, maar tegen personen. Iedereen is unaniem over akkoord dat het zo niet verder kan, maar zodra men iets wil veranderen, zit  iedereen te kijken en zegt : –Ja, maar als men  dat verandert, ben ik mijn macht kwijt !

En dus verandert niets ?

M.S. : – Inderdaad. De meeste parlementairen hebben geen visie op lange termijn. In Brabant is er een zekere Fred Van den Eynde : hij heeft geen enkele visie verder dan dat zijn neus lang is. Hij had het departement Topsport onder zijn hoede in 2011 en 2012. Ik ben lid van de Raad van Bestuur geworden in maart 2012. Ik had gezegd dat ik geïnteresseerd was op Topsport. Fred Van den Eynde heeft dat kwalijk genomen en heeft gans zijn provincie gemobiliseerd om mij te nekken. In November 2012 was ik kandidaat voorzitter van de VBL. Op de algemene vergadering werd door Eric Schuermans gevraagd – de boeman van de VBL volgens mij, de man die het Vlaams basket geheel aan het kapot te maken is – dat de Raad van Bestuur de zaal verlaat.Daarna was er de stemming over de voorzitterschap en ik was de enige kandidaat. De uitslag van de stemming : 10 tegen 10, typisch voor de verdeling van de VBL. Er was dus geen voorzitter. Ik heb nadien vernomen dat toen wij buiten waren, Schuermans het woord genomen had, om te zeggen : – Mijn Heren, ik wil jullie er op wijzen dat Mijnheer Stevens, twintig jaar geleden, buiten gezet is geworden uit de KBBB omwille van financiële fraude. Het waren allemaal valse beschuldigingen. Ten eerste: ik ben nooit buiten gezet geworden bij de KBBB. Ten tweede: Er is nooit sprake geweest van financiële fraude. Er waren een aantal mensen die – uit jaloezie – niet akkoord waren met mijn beleid en vooral met het feit dat ik het staff van de national ploeg betaalde. In januari werd er opnieuw gestemd over het voorzitterschap. Ik had toen 12 stemmen, voldoende om voorzitter te worden, maar niet genoeg om volledig mijn stempel uit te drukken. Ik wilde in de volgende vier jaren de communicatie verbeteren. Ik wilde ook een betere samenwerking met de KBBB (de federale bond), de AWBB (de Waalse vleugel), de BLB (de Liga) en de BNT (Belgian National Team). Want volgens mij, is de splitsing van 13 jaar geleden een ramp geweest voor het Belgisch basket

Alle sportfederaties van België zijn nu gesplitst. Ook het hockey…

M.S. – Akkoord, maar in het hockey  blijft nog een sterke koepel. De jeugd zit wel in de Vlaamse federatie om Bloso-geld te krijgen, maar dat is alles. In het basket heeft men van de KBBB een lege doos gemaakt, uit schrik voor de gevolgen van een proces dat al 13 jaar leeft. Het is de grootste frustratie van Cyriel Coomans. Al de macht zit in de vleugels. Dus: 1° Het is onmogelijk om iets te gaan doen onder de KBBB want iedereen heeft er schrik van dat morgen een lijk uit de kast valt dat miljoenen kan kosten.  2° Er zitten in de VBL – over de AWBB kan ik niet oordelen – een aantal mensen die alléén maar conflicten met de andere partners zoeken. Het is het geval van Eric Schuermans (uit Brabant) bijvoorbeeld, maar ook van Laermans : een Antwerpenaar die de lijn van de N-VA wil doortrekken. Wanneer men over het nationaal basket wil spreken antwoordt hij onmiddelijk : – Stopmen spreekt hier alléén over Vlaams basket !

U had dus veel vijanden in de VBL ?

M.S. : – Inderdaad. In maart was er een nieuwe algemene vergadering. Schuermans heeft gedurende een kwartier een pleidooi gedaan tegen mij over al de zaken die ik nog niet gerealiseerd had. Ten eerste, ik was pas in januari voorzitter worden. Ten tweede, ik was begonnen met een negatief budget van 200.000 euros, ik had dus absoluut geen ruimte om te maneuvreren. Ik geef toe : het projekt van de scheidsrechters is het enige projekt dat ik gerealiseerd heb. Na veel moeizame vergaderingen waren alle scheidsrechters terug op hetzelfde voet. Ik wilde hetzelfde doen met de nationale ploeg en met de competities, maar ik kreeg de kans niet. Ik moest daarvoor een paar heilige huisjes kraken. In juni was er opnieuw een algemene vergadering. Schuermans liet een punt op de agenda zetten : bespreking van de werking van de Raad van Bestuur. Wij kregen een nota binnen van vier bladzijden, tegen mij gericht. Het is duidelijk dat die nota geschreven werd door Fred Van den Eynde, want het stond vol « dt » fouten. Op de algemene vergadering van juni wilden zij een stemming om mij af te zetten van het voorzitterschap, maar dat stond niet op het agenda. Schuermans heeft uiteindelijk een bijzonder algemene vergadering geëist. Op 23 juli werd ik buiten gezet door 15 stemmen tegen 5. Na de afzetting zijn er 9 mensen bij mij gekomen om te zeggen : -Het is schandalig, ik heb voor U gestemd ! 4 onder hen zijn dus leugenaars.  Van de 11 die toegeven dat zij tegen mij hadden gestemd, zijn er zeker 3 die wilden voor mij stemmen, maar die niet mochten vanwege de druk van hun provinciale voorzitter.

Ondertussen, bent U geen voorzitter meer ?

M.S. : – Neen, en de VBL zit trouwens sinds 23 juli zonder voorzitter. Er waren twee kandidaten : Adri Welvaert en Eric Deneve. In September was er bij de VBL een nieuwe bijzondere algemene vergadering (de derde, alle drie veroorzaakt door de kleinste provincie, Brabant!) om de nieuwe voorzitter te kiezen. Uitslag : 10-10. Opnieuw : typisch van de verdeling van de VBL.

Het probleem van de parlementairen – mensen van het amateur basket die moeten beslissen ovver professionneel basket – bestond al in de tijd van de KBBB. Reden waarom de BLB gesticht werd.

M.S. : – Ja, maar het is nu nog veel erger bij de VBL. In de Raad van Bestuur zitten een aantal mensen die bekwaam zijn. Adri Welvaert is zeer competent op administratief en financieel vlak. Bob Vrebosch werkt op een schitterende manier met zijn scheidsrechters en denkt ook mee op langere termijn. Eric Deneve heeft alléén ervaring op het vlak van scheidsrechters. Maar de anderen ?

U wou dus met de AWBB samenwerken ?

M.S. : – Ja. Alhoewel Jean-Pierre Delchef mij op één zaak ontgoocheld heeft : hij heeft zijn eigen soort « Young Cats » gecreëerd met drie Waalse clubs : Sprimont, Monceau en Braine. « Wallonia Basket », zo heet deze ploeg, zal de Eurocup spelen met speelsters uit de drie clubs en ook Amerikaanse speelsters uit de drie clubs. De Lotto Young Cats werden gecreëerd om jonge Belgische speelsters een kans te geven om Europese wedstrijden te spelen, het heeft geen zin om Amerikaanse speelsters te laten spelen. Het gevolg is dat Young Cats zullen verdwijnen. Alléén nog dit seizoen spelen zij Europees, dan is het gedaan.

U wou ook met de BLB samenwerken ?

M.S. : – Ja. Om maar één voorbeeld te geven : de BDL competitie (Belgian Development League) trekt op niets. Jonge heren van 22 spelen tegen kinderen van 16. Het enige voordeel is dat de BDL een ideale leerschool is voor jonge scheidsrechters om te leren werken met drie op het terrein.

Door de scheiding kunnen bijvoorbeeld de beste jeugdploegen van Oostende niet meer tegen de beste jeugdploegen van Charleroi spelen…

M.S. : – Ja. En één van de zaken die men mij verwijt is dat ik in plaats van de BDL opnieuw een nationale competitie van Kadetten en Juniors wou voorstellenSommige afgevaardigden van de VBL vonden dat een schande. Dezelfde mensen van VBL die mij buiten gezet hebben zitten trouwens ook te schreeuwen om de competities van tweede en derde nationale te schrappen. Zij willen een Vlaamse competitie op alle niveau behalve de Ethias League. Dat vind ik belachelijk : vanuit Ieper bent U sneller in Bergen dan in Houthalen. En de Luikenaars zijn sneller in Limburg dan in Doornik. Op afstand gebied zou men beter het land verticaal snijden dan horizontaal. Maar op politiek gebied is dat anders. De taal heeft volgens mij niks met de sport te zien. De meeste clubs zijn daarmee akkoord, alléén de parlementairen hebben een andere mening.

En de relaties met de nationale ploeg ?

M.S. : – Wat Jacques Ledure doet vind ik gemakkelijk : Hij zorgt voor een groot deel van het budget, hij geeft uit wat hij wil maar het eventuele tekort zouden de verschillende federaties moeten betalen.

Het BNT is gekomen omdat de KBBB niets meer deed voor de nationale ploeg…

M.S. : – Akkoord, maar waarom ? Toen ik nog bij de KBBB zat, was er maar één voorzitter : Philippe Verreydt, opgevolgd door Cyriel Coomans. Nu, om iets te ondernemen op nationaal vlak, moet men het akkoord hebben van vijf voorzitters die over bepaalde dossiers een totaal andere visie hebben: van de KBBB, van de VBL, van de AWBB, van de BLB en van het BNT. Tot mijn grote frustratie, want ik denk de nationale ploeg bij de KBBB thuis hoort en niet apart, moet ik bijna Jacques Ledure gelijk geven.

U bent zelf manager van de nationale ploeg geweest…

M.S. : – Van 1993 tot 1995, dat klopt. Ik kwam na Léon Wandel onmiddellijk na het EK in Berlijn. Niet gemakkelijk. De omstandigheden waren niet ideaal. Ik kreeg bijvoorbeeld het akkoord van Mechelen om spelers te selecteren twee dagen voor het begin van een campagne.

Het was het begin van een moeilijke periode voor de Belgian Lions…

M.S.: – Inderdaad, en de toekomst lijkt ook niet rooskleurig uit. Alhoewel de BLB eindelijk zijn fout erkend heeft. Door in de Ethias League acht tweede rangs Amerikanen te aanvaarden is het Belgisch basket enorm achteruit gegaan. Ongelooflijk veel geld is in het basket gegaan, maar dat geld ging van de Belgische sponsors naar de Belgische clubs en dan van de Belgische club naar de Amerikaanse spelers en managers. Nu, met de verplichting om zes Belgen te plaatsen op het wedstrijdblad, is het beter. De gesloten competitie is ook een ramp. Het werkt in de NBA, maar in Europa zijn wij dat niet gewoon.

Het is gekomen omdat men geen kandidaten stijgers vond…

M.S. : – Akkoord, maar waarom? Om van derde naar tweede klasse te gaan moet men het budget verdubbelen. Moeilijk, maar niet onmogelijk. Maar maal tien, om van tweede naar eerste klasse te gaan ? Nu, met een competitie met tien ploegen, waarvan sommigen negen Belgen en drie Amerikanen hebben, is het al beter. Ik zou liever terug naar het oud systeem : tien Belgen en twee Amerikanen. Met twee stijgers en twee dalers. Het probleem is dat een aantal ploegen ten koste van alles een Europese competitie willen spelen. Alléén om een paar goeie Amerikaanse spelers aan te trekken. Het Europees basket neemt de helft van het budget van een club af. Ik ben gaan kijken op een Europese wedstrijd in Aalst. De zaal zat half leeg terwijl men jaren moet wachten om een abonnement voor de Belgische competitie te  krijgen…

En de Topsport scholen ?

M.S. : – Mijn zoon heeft zes jaar in een Topsport school gezeten. Hij is beter geworden op basket vlak, maar heeft zelfs geen C-diploma voor trainer na deze 6 jaar. Oostende begon concurrentie te maken met de Topsport scholen. Zinloos. Wat Leuven nu doet is goed. De spelers blijven in de Topsport school tot 18 jaar, dan neemt de club over. Paul Vervaeck is nu weg van de Topsport, een groot verlies. Onder hem zijn de U20 vierde geworden op het EK, terwijl niemand in deze ploeg geloofde. Dat was enkel en alleen zijn persoonlijke verdienste.

                                                                                  Daniel Devos (inforbasket)

Laisser un commentaire